top of page

Funderar du på att föda upp eller ta en kull efter din hona?

corda dreams, Neva Masquerade, uppfödning, avel, uppfödare neva masquerade, kattunge, katt, köpa katt

Corda & Asha

Köper du en hona för avel av mig är jag gärna din mentor.

Jag väljer ut den hona jag anser passar bäst för avel.

Nedan följer en liten guide med saker att tänka på, som kan vara till hjälp innan du börjar.

Utställning

 

Jag tycker man ska börja i rätt ände, och därmed börja med att ställa ut sin hona, för att få en bedömning och se om hon är rastypisk. Du får veta din honas svagheter och styrkor, så du kan hitta en hane som kan förstärka/ komplettera henne. Du får också lära dig mycket om rasen genom att lyssna på domar-bedömningarna.

På utställning träffar du även andra med samma ras och kan lättare knyta kontakter. Du kanske kan få tips på någon hane som passar din hona. Du kanske till och med träffar hanen där och kan se hur han ser ut i verkligheten.

Har du köpt din hona från vår uppfödning hjälper jag dig gärna inför utställningen. Även på plats, om jag har möjlighet.

Utställning är tidskrävande, dyrt och ut-tröttande. Men väldigt roligt!

kattutställning, show, corda dreams, IC, Champion, neva masquerade, uppfödare neva masquerade

Det är långa dagar på utställningen.

Din hona

Är din hona köpt som sällskap är det bra om du kontaktar din uppfödare och frågar hur hen ställer sig till avel av din katt. Det kan vara så att avelskvoten för kullen är uppnådd, eller finnas någon annan orsak till att hon är såld till sällskap. Går det bra att börja med avel kan du även fråga om hen kan tänka sig att vara mentor. En mentor som du kan fråga om råd, diskutera val av avelshane, hjälpa dig med kontakter, lite praktiska tips, som stöd vid förlossning, könsbestämma kattungarna osv.

Innan parning ska din hona HCM- och PKD-scannas (tidigast vid 1 års ålder), blodgrupperas, gärna med MyCatDNA, där du även får många andra sjukdomar testade, vara FIV-och FELv testad neg och ha navel-bråcksintyg ua.  Parasittest bör också skickas till SVA. 

Honan bör vara minst 1 år innan hon får sin första kull. Därför kan det bli aktuellt med p-piller innan det är dags för parning, då hon kan löpa väldigt högljutt. Det är bra om man lär känna sin honas löpbeteende så man vet när i löpet man ska åka till hanen. Honor kan löpa väldigt olika, allt från var annan vecka till tre löp på våren för att sedan göra ett års uppehåll. Fråga din uppfödare hur hennes mamma betedde sig vid löp, dräktighet och förlossning. Ofta är dottern ganska lik sin mamma. 

show, utställning, neva masquerade

Corda letar hane själv på utställning och sätter rumpan i vädret!

Att låna hane

 

Att hitta en hane i en liten ras som vår kan vara svårt. Många som har avelsdjur har varit aktiva i flera år och kräver att honan utöver testerna är utställd och att du innehar stamnamn. 

Det är viktigt att inavelsgraden är så låg som möjligt, helst o,oo %. Det kan du enkelt testa i SVERAK:s FindUs, där det går att göra provparning. 

Hanen ska ha gjort samma hälsotester som honan. För ansökan om stamtavla till kattungarna krävs avelsintyg för både han och hona som visar intyg på att katten inte har eller har haft navelbråck, hankatt krävs intyg på normalt testikelstatus.

Om det är första gången du parar din hona kan det vara bra att hanen bor geografiskt nära, då honan lätt kan komma ur löp. Om det ingår omparning får man tänka på att man ska åka fram och tillbaka kanske ett par gånger om det inte tar första gången. 

Har du ställt ut din hona vet du vilken typ av hane du ska leta efter. Även han bör vara utställd. Vid parning, kontrollera att alla hanens papper är i ordning och teckna avtalet, som finns på SVERAK:s hemsida.

Katterna ska vara i god fysisk och psykisk kondition. Man ska inte avla på katter med dåligt temperament. Du vill att de ska fungera bra i sina nya hem. Det är bra att kunna tolka stamtavla för att se vilka linjer som finns i den. Man kan t.ex. se på hur många avkommor hanen har, att godkända katter använts i tidigare avel, med godkända färger. Man ser även om det finns individer som förekommer i många katters stamtavlor. Det innebär att det kan vara svårt att hitta en hane som inte är släkt med din hona. Det är viktigt att tänka på att bredda avelsbasen när rasen är så liten, så det inte blir så att alla till slut blir släkt med varandra. 

Rekommenderat antal avkommor per år/hane är 5 % av årets födda kattungar, vilket blir 17 kattungar/hane, då det föddes 349 st Neva Masquerade 2018.

Ansvar och tid

 

Kattungar är väldigt söta. Som uppfödare är det väldigt spännande att se vilka som finns i mamma katts mage, och väldigt roligt att få följa kattungarnas utveckling när de fötts. Det är också intressant att se kattungarnas utfall, om de motsvarar förväntningarna på parningskombinationen. Men det innebär också ett stort ansvar mot dina kattungar, köpare och inte minst mot rasen. Tänk på att om du bara vill ”ta en kull” så innebär det att du blir uppfödare för den kullen. Du tar på dig samma ansvar och måste göra allt som en uppfödare gör, vilket innebär att du bla ansvarar för dolda fel tills dess att kattungen fyller tre år, enligt lag. 

Det krävs en hel del kunskap om kattskötsel, rasstandard, avel, sjukdomar, genetik och ärftlighetslära och hälsoprogram som ska följas under många år. För det mesta går det bra, men man får också ha med i beräkningarna allt som kan gå fel, ex komplikationer vid förlossning, missbildningar och kattungar som inte klarar sig. 

Du bör tänka igenom vad du har för mål med din avel. Du är skyldig att följa de lagar och regler som gäller för genetiska defekter, t.ex. färgfel, svansknick, skelögdhet eller navelbråck. Det kan annars skada hela avelsarbetet för rasen.

Även om du tänker att dina katter enbart ska säljas till sällskap kan det hända att någon av dina kattungar går vidare till avel efter att intresse utvecklats. Då måste du veta vad du för vidare till rasen genom din parning, så du inte gör mer skada än nytta.

Därför måste du ha tid att ta till dig kunskap/gå kurser, lära dig lagar, regler och konsumenträtt. Man får även räkna med att lägga ner mycket tid på kullen. Ledighet i samband med förlossningen, tid för socialisering av kattungarna, en hel del tid på köparna som man ska tala med som även ska komma på besök och sedan tid för att planera inför kattungarnas flytt. 

avel, corda dreams, neva masquerade uppfödning, kattungar, neva masquerade, köpa neva masquerade

Ekonomi

 

En del av hälsotesterna ska göras regelbundet upp till 8 års ålder. Det är en återkommande utgift.

Medlemsavgift till kattklubb ska betalas. Du kanske vill ha ett stamnamn redan till första kullen. Avgifter för utställning med resor och hotell kostar också.

När du kommit så långt som till parning är det dags att skriva parningsavtal, med överenskommen parningsavgift. Hankattägare tar även betalt/kattunge vid ca 6 veckors ålder. Resekostnader tillkommer (räkna med att det kan bli tal om omparning om det inte lyckas på första försöket). Det är också dags att teckna en avelsförsäkring som täcker oförutsedda utgifter som t.ex. akut kejsarsnitt. Under dräktigheten kan man göra ultraljud och/eller röntga kattmamman för att se hur om hon är dräktig/hur många kattungar det är.

När kullen är född ska de ha försäkring med dolda-fel-försäkran i tre år. De ska vaccineras två gånger och ID-märkas hos veterinär, samt besiktigas inför försäljning. Du ska registrera de i SVERAK så de får sina stamtavlor. 

Annat som kostar är mat, kattsand, leksaker, matskålar, extra transportbur, kattungehage och det kanske behövs ta ledigt i samband med förlossningen tills man ser att allt går bra hemma. Ibland behöver man även stödmata kattungar. Man får även räkna med en del slitage hemma, saker som kan behöva ersättas. Det är bra att ha en buffert för alla utgifterna inför kullen.

Mitt eget mål och förhoppning är att gå plus-minus-noll ekonomiskt med min avel. 

 

Dräktighet, förlossning, kattungetid

 

En katt är dräktig i ca 63-68 dagar. Man räknar från första parningstillfället. Tecken på dräktighet är att hon slutar löpa, går upp i vikt, får ”hallontuttar” (aningen rödare och större spenar). Hon kan även bli trött och illamående. Under hennes dräktighet kan man ge foder anpassat till dräktiga katter. Låt henne ha fri tillgång till mat, då det ryms mindre och mindre portioner i hennes mage. I övrigt kan hon få leva som hon normalt gör för att inte bli stressad. 

Det är bra att förbereda en ”bolåda” en tid innan, där hon kan föda sina ungar och tillbringa första tiden i. Den bör stå lite undanskymd, så hon känner att hon får lugn och ro. Sedan är det bara att hoppas att hon väljer att föda där. 23 grader är rekommenderad temperatur i förlossningsrummet.

Alla förlossningar ska övervakas om det skulle hända något. Det är bra om man antecknar tider och observationer om man skulle behöva söka hjälp hos veterinär om det tillstöter komplikationer. 

Anteckna även när de föds och vad de väger. Det är bra när du ska följa deras kurva och för att jämföra med nästa kull om du fortsätter med avel. Telefonnummer till veterinären är bra att ha till hands. Likaså våg, tråd, steril sax att klippa navelsträngen med, rena handdukar, ev. värmedyna, slemsug, mjölkersättning och nappflaska ifall någon behöver stödmatas. Och något att märka kattungarna med!

De tre första veckorna av kattungarnas liv tar mamma katt hand om allt. Du ska bara serva henne! När kattungarna är mellan 2-9 veckor är det den viktigaste tiden för socialisering. Då behöver man ägna varje kattunge extra mycket tid till lek och gos, så det blir en mysig katt. En kattungehage från ca 3 veckors ålder kan vara bra att ha innan man ger de tillgång till större yta. I kattungehagen kan man ha matskålar, låda och leksaker. I hagen kan man även lära de bli rumsrena.

avel, corda dreams, kattungar, uppfödning, neva masquerade, uppfödare neva masquerade

Sälja kattungarna

 

Tiden går fort med de små charmtrollen. En dag fyller de 14 veckor, vilket är det tidigaste som man får sälja kattungarna. Många mår bra av att stanna lite längre hos sin mamma. 

När kattungen ska flytta ska den vara fullvaccinerad, dvs 2 ggr, ID-märkt, ha stamtavla registrerad i SVERAK och vara veterinärbesiktigad inom 7 dagar. I samband med försäljning ska man skriva ett överlåtelseavtal som finns på SVERAKs hemsida under "Mina sidor"och göra ägarändring online på SVERAKs hemsida. Det enda som krävs är mobilt bank-ID.

Det är viktigt att ha en god relation till sina köpare så de känner förtroende att vända sig till dig vid behov. Om de vill ha hjälp med utställning, avel, sjukdom, omplacering eller bara lite vägledning genom tiden som ny kattägare. Som jag ser det är jag tillgänglig för köparen av min kattunge så länge den lever. 

SVERAK har en annons-sida som heter köpakatt.se där man kan annonsera om sina registrerade kattungar. Man kan även annonsera på vår rasrings hemsida, FörNEM, eller sin lokala kattklubb. Man kan även göra en egen hemsida eller synas i sociala medier.

Många skickar med kattungepaket med filt som doftar av mamma när kattungen flyttar.

Räkna med en hel del pappersjobb.

stamtavla, kattungar, uppfödning

Till sist.....

 

Det är mycket att tänka på. Men det är samtidigt väldigt givande! 

Det är en väldigt rolig och social hobby med alla nya kontakter med andra utställare, andra uppfödare och kattungeköpare. Och alla andra som är intresserade av dina katter!

Jag hoppas du fortfarande vill hjälpa till att förbättra och förstärka rasen och att du fått lite vägledning. 

Jag vill även uppmuntra dig till att läsa så mycket om avel som möjligt, samt att gå SVERAKs kurser, Campus Felinarium eller Pawpeds-kurserna. De är väldigt lärorika. Ju mer kunskap du har desto bättre kan du utveckla rasen och din avel, få fram ännu vackrare, friskare katter och kan vara ett bättre stöd till dina köpare!

Belöningen för allt arbete är att se de nya lyckliga ägarna hämta sin kattunge! 

avel, kattuppfödning, kattungar, neva masquerade, corda dreams

Välkommen till vårt lilla Neva-gäng!

 

Länkar och bra litteratur

Kattuppfödning-avel och genetik, Ylva Stockelberg, Amrafael Förlag, 2007

FörNEM

SVERAK

Katt nu

Pawpeds

Beginners Corner-Pawpeds

bottom of page