top of page

Neva Masquerade

Neva masquerade är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna "pratar". Neva masquerade är en ”maskad” Sibirisk katt, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg medan kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen är blå - till skillnad från de traditionella färgerna hos en sibirisk katt. 

Pälsen är mycket tät - relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Svansen är medium lång och tjock med rundad svanstipp och täckt runt om med kraftiga hårstrån. En neva masquerade kräver relativt lite pälsvård eftersom den inte tovar särskilt mycket. 

Storlek och utseende Neva masquerade är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals.Huvudet är lite längre än det är brett, mjukt rundat med lätt rundad panna och välutvecklade, högt satta kindben. Nosen är bred och mediumlång. Profilen har en svag inbuktning men inget stop – i profil ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. De något snedställda blå ögonen är stora och lätt ovala med rundad form nedtill och är placerade brett isär. Öronen är medium i storlek, svagt framåtlutande med öppen bas och runda öronspetsar med tofsar. Som de flesta större kattraser utvecklas neva masquerade relativt långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik. 

Godkänd som ras... Neva masquerade godkändes 2009 som ras i FIFe men redan 2008 registrerades den första inom SVERAK - då som XLH. EMS raskod: NEM Engelskt namn: Neva masquerade Syskonras: Sibirisk katt 

Källa: http://www.sverak.se/kattraser/neva-masquerade/

ALLERGI Neva Masquerade skiljer sig från många andra raser genom att de sägs sakna ett protein, FEL D-1, vilket orsakar allergi hos många människor. Det finns inget vetenskapligt bevisat när det gäller detta, utan bara praktisk erfarenhet bland uppfödare och allergiker att Neva Masquerade är en allergivänlig ras. 

Neva Masquerade kattunge,
bottom of page