top of page

Fodervärd

Neva Masquerade, kattungar, kattuppfödare, uppfödare, corda dreams

Varför fodervärd?

För att få chans att fortsätta mitt avelsarbete behöver jag hjälp av fodervärdar.  Det ger mig möjlighet att fortsätta förbättra och utvärdera mina linjer och jobba framåt för rasen Neva Masquerade.

För att mina katter hemma ska må bra och vara i balans kan jag därför inte ha hur många katter som helst. 

 

Jag söker fodervärdar som kan ge våra katter ett livslångt hem. Det är alltså ett för evigt-hem, som kräver lite mer intresse, tid, ansvar och engagemang.

 

Du som fodervärd:

  • Väljs med största omsorg, där personkemi och samarbetsförmåga är av yttersta vikt.

  •  Bör vara intresserad av rasen Neva Masquerade och önska just denna ras.

  • Har inte andra fertila katter hemma, en kastrat går bra, men jag ser helst att hon är ensamkatt.

  • Bor i Göteborg med omnejd.

  • Har möjlighet att ta ledigt i samband med förlossning, (även jag ska vara med), och vara beredd på att vara hemma om kattungarna behöver stödmatas under några veckor.  Alternativt tar jag hem honan innan förlossningen och har kattungarna här. Du får givetvis hälsa på.

  • Måste kunna garantera att katten får vara innekatt. Att ev. balkonger eller uteplatser är säkrade så att hon inte kan smita. Koppelpromenader och kattgård går bra.

  • Har möjlighet att ta emot kattungeköpare i ditt hem, alternativt sker detta hos mig om de finns här.

 

Du:

  • Önskar en Neva Masquerade-katt, men inte vill ha hela ansvaret för utställning och avel.

  • Är intresserad av utställning och avel och kanske i framtiden vill starta egen uppfödning.

  • Är intresserad av rasen och kan tänka dig att bidra till dess utveckling.

Att vara fodervärd innebär lite mer av dig som ny kattägare, det innebär INTE en "gratiskatt".

 

Rent praktiskt:

Att vara fodervärd betyder att jag äger katten, fast hon bor hos dig och du tar hand om henne som din egen. Katten behöver dock vara tillgänglig för mig då jag under fodervärdstiden har rätt att ställa ut och använda henne i mitt avelsarbete. Det bästa är om du är utställningsintresserad och själv följer med på utställningarna. Jag vill ha bedömning på henne och ser gärna att hon är Champion innan hon får sina två kullar.

För att hinna ta två kullar sträcker sig ett fodervärdskap över max 5 år, under vilka vi behöver kunna ha en hel del kontakt. Jag behöver träffa henne regelbundet för att hon ska acceptera att jag hanterar henne på utställning. Därför är det av vikt att vi bor nära varandra. Jag behöver och kommer att finnas till hands under förlossningen och kattungeperioden då jag dels behöver följa kattungarnas utveckling och även träffa köparna. Det går att skriva in i avtalet att honan ska föda kattungarna hos ägaren, dvs. hos mig. Detta finns att läsa om i SVERAKs avtal, se länk nedan.

Som uppfödare är jag ansvarig för kattungarna som växer upp i mitt stamnamn.

 

Honan:

Honan är noga utvald för att ha bästa förutsättning enligt rasstandard på utställning och till avel.

Om honan skulle visa sig ha någon sjukdom eller vara infertil övergår honan i fodervärdens ägo efter veterinärbedömning.

Honan kastreras efter sina kullar innan hon övergår till fodervärdens ägo.

 

Den ekonomiska biten:

Under fodervärdstiden står jag som ägare till katten och betalar hennes liv-och veterinärvårdförsäkring. Jag betalar även för de hälsotester som görs i avelsutredningen. Jag vill dock att du har möjlighet att ta henne till veterinären för att utföra dessa, om inte jag kan. Jag betalar för din reskostnad till veterinären.

Jag står även för kostnader i samband med utställning och extra utgifter under kattungeperioden, dvs. kattungemat, pellets, försäkring, kattungarnas veterinärbesök och eventuella andra avelsrelaterade kostnader. 

 

Du som fodervärd betalar för kattens vardagsliv, mat, sand, klösträd, leksaker osv.

När honan har övergått i din ägo vill jag att du gör en HCM-scanning till vid 5 års ålder som jag betalar.

 

SVERAK:

Att vara helfodervärd enligt SVERAKs avtal innebär att jag som uppfödare får ta två kullar på honan innan ägarskapet övergår till dig som fodervärd, utan någon köpesumma. Som kull räknas (minst)2 st levande kattungar/kull vid 12 veckors ålder. Föds det bara en levande kattunge i en av kullarna har jag rätt att ta ytterligare en kull. 

Halvfoderavtal finns inte längre hos SVERAK.

Här kan du läsa mer om utställning och avel.

 

Läs om hela SVERAKs Villkor-rättigheter och skyldighete här 

 

Låter detta intressant, hör av dig till mig på: cordadreams@gmail.com

Corda, Neva Masquerade
bottom of page